logo

Home Technische Info HVAC Zwembaden Gevel en dakreiniging Poort automatisering Contact Pers Vacatures

>32 jaar ingenieurservaring. 

Het beste is maar goed genoeg.


GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf. Wij modificeren keukens tot moderne, tijdsbesparende, energiebesparende no-nonsense lekker foodproductieeenheden.

Belgische frieten

Gastronomische Belgische frieten: Temperatuur moet 2 keer juist zijn!

frieten 1
Het geheim van Belgische frieten:

De meest authentieke frietbakker van Brussel vertelt ons het geheim van echte Vlaamse friet : Eric Duhamel van het legendarische Fritkot Bompa, die nog dagelijks met vooroorlogs keukengerei frieten bakt volgens de Belgische traditie: in rundvet en tweemaal gefrituurd.
Er wordt uitsluitend rundvet gebruikt, In de Frans-Vlaamse volksmond vaak blanc de boeuf of ossewit genoemd. Het vet dat gebruikt wordt is puur en komt van Baeten, een Belgisch bedrijf dat vet dusdanig raffineert dat het perfect is om op hoge temperatuur frieten mee te bakken.

Aardappelkeuze. Welke aardappelen kies je voor frieten?
Welke aardappelen kies je voor friet?

De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken.
Bewaar je aardappelen niet te koud: dan worden er te veel suikers gevormd en kleuren de frietjes bij het bakken te donker.

Bintje: Solanum tuberosum 'Bintje'
In ons land de meest geteelde aardappel. Iets los in de kook, goede smaak en kleur. Vooral beroemd door de bak-eigenschappen: zeer geschikt voor frieten.

Agria: Solanum tuberosum 'Agria'
Agria is een middenlaat ras en is lang ovaal van vorm. Het is een tamelijk vastkokende aardappel met een gele vleeskleur. Agria is goed geschikt voor consumptie, chips, puree en frieten. 

Désirée: Solanum tuberosum 'Desiree'
Aardappel 'Désirée' is een delicatesse als tafelaardappel en uitstekend om patat van te maken. Solanum 'Désirée' is lichtgeel vlezig en vastkokend tot kruimig. Veel koks zweren bij dit ras vanwege de veelzijdige toepassingen.

Première: Solanum tuberosum 'Premiere'
Geelschillige aardappel. Rondovaal van vorm. Vrij los kooktype. Redelijk vastkokend tot melig. Geschikt voor Frieten, Chips.

Santé: Solanum tuberosum 'Sante'
Kruimig, valt uit elkaar bij het koken, tamelijk melig; geschikt voor alle doeleinden: koken, friet, ovenschotels, poffen, stamppot en puree;

Voobakken < 100°C
Het water in de friet mag niet uit de aardappel koken < 100°C : Ossewit
Baeten 1
Uitsluitend rundvet wordt gebruikt, in de Frans-Vlaamse volksmond vaak blanc de boeuf of ossewit genoemd. Het vet dat men gebruikt is puur en komt van Baeten, een Belgisch bedrijf dat vet dusdanig raffineert dat het perfect is om op hoge temperatuur frieten mee te bakken. Hij schilt aardappelen en snijdt ze in frieten van dertien millimeter dik. Vervolgens spoelt hij ze, laat hij ze drogen en daarna bakt hij ze een eerste keer. Dat voorbakken doet hij per vijf kilo, in rundvet dat verwarmd is tot 125 °C.

baeten 1baeten 2

 

1. Fritex: voorbakken = blancheren: elke fritex is goed genoeg: T<100°C

 < 100°C: 20 min

voorbak 1voorbak 2

- Afmetingen mand: 220x185xh130mm
- Bruikbare capaciteit van de kuip: +/- 6,5 liter.
- Vervaardigd in RVS, met 2 warmtebestendige handvaten en een deksel.
- Mand in RVS (goed "verstevigd"), met warmtebestendig handvat.
- Kuip in RVS (AISI 304), met deksel.
- Verwarming d.m.v. gepantserde weerstanden.
- Koude zone: geen carbonisatie van de voedingsresten.
- Thermostaat van 0 tot 180°C, met ook een veiligheidsthermostaat, bedrading van de lampjes zijn voorzien van een bescherming.
- Eenvoudig onderhoud: bedieningspaneel uitneembaar (uitgerust met een micro-schakelaar), alle elementen demonteerbaar en vaatwasmachinebestendig.
- Bruikbare inhoud (+/- 6,5 liter).
- Mand 125x235xh125 mm.

2. Rusten: min 1 uur

rusten 1rusten 2rusten 3

3. Afbakken met arachideolie t<230°C geeft krokante buitenlaag

Dat twee keer bakken in rundervet van de hoogste kwaliteit is  zeer belangrijk, en alleen als aardappelen op die manier gefrituurd zijn kunnen we spreken van 'Belgische' frieten.

Rundervet : 175 °C 1 minuut
Dierlijke vetten zijn ook een prima keus voor frituren. Dat betreft dan vetten zoals reuzel, Ze smaken heerlijk, maken het lekker krokant en zijn niet schadelijk bij hoge verhitting. De meeste vetzuren in dierlijke vetten zijn verzadigd en enkelvoudig onverzadigd, waardoor ze heel goed tegen grote hitte kunnen. Het vetzuurgehalte kan wel variëren.

Arachideolie : 230°C 1 minuut
Arachideolie heeft een hoog verbrandingspunt van ongeveer 230°C. Het is erg populair als frituurolie vanwege de neutrale smaak. Het absorbeert ook niet de smaak van het voedsel, dus het kan herhaaldelijk worden gebruik om verschillende soorten voedsel in te bakken.

Fritex t> 200°C

Elektrische fritex Vittoria V-FRI6EB

6 liter 3000 W

Vittorio 1

Elektrische fritex Vittoria V-FRI13EB

13 liter 5000 W

Vittorio 2

Gasfritex Vittorio V-FRI10GB

10 liter  6500W

gasfritex

4. Ontvetten

Keukenrolpapier of Alu lekbak
ontvetten 1ontvetten 2

 

 "De toutes les passions, la seule vraiment respectable me paraît être la gourmandise"              Guy de Maupassant


logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2019 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055310242 Fax: 055310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 19/12/2018

Terug naar hoofdpagina